Energie besparen als huurder

Ga aan de slag met deze tips om energie te besparen als huurder. Lukt het jou om minder energie te gebruiken? Dan zie je dat terug op je energierekening. 

Waarom energie besparen?

Energie is op dit moment erg duur. Als je minder energie bespaart, scheelt dat geld op je energierekening.

Minder energie gebruiken is ook goed voor het milieu.  Want hoe minder energie we gebruiken, hoe minder we op hoeven te wekken. Bij het opwekken van energie komt CO2 vrij. En de uitstoot van dat broeikasgas zorgt dat de aarde opwarmt. Energie besparen helpt dus om klimaatverandering te verminderen.

Energie besparen als huurder

Met kleine veranderingen kun je al veel energie besparen.

Elektriciteit besparen

  • Zet apparaten helemaal uit. Bijvoorbeeld een tv of computer. Ook als ze stand-by staan, gebruiken ze veel stroom.
  • Gebruik ledlampen. Die gebruiken voor minder stroom dan spaarlampen of gloeilampen. Het prijsverschil verdien je daarom snel terug.
  • Was slim. Met een volle machine en op een lage temperatuur. Dat geldt ook voor de vaatwasser.
  • Kies voor zuinige apparaten. Zoals een koelkast of wasmachine met een hoog energielabel (A of hoger). Die zijn duurder om te kopen, maar dit verdien je snel terug, omdat je geld op de energierekening bespaart.

Gas besparen

  • Zet de verwarming lager. Maximaal op 19 graden overdag. Let op: laat het in huis niet kouder dan 15 graden worden. Dat wordt het te vochtig in huis. Dat is niet gezond.
  • Douche korter. Voor warm douchewater is veel gas nodig. Door korter douchen bespaar je ook nog water. Ongeveer 7 liter voor elke minuut die je korter doucht.
  • Maak kieren en naden dicht. Bijvoorbeeld met tochtstrips bij de deur. Dat noemen we: isoleren. Klik hier voor meer tips om te isoleren als huurder.
  • Kook elektrisch. Op een inductiekookplaat of een elektrische kookplaat. Dit is duurzamer, maar bespaart vooral geld als je zonnepanelen hebt.

50 snelle bespaartips

Download ook het boekje met 50 snelle bespaartips. Deze tips kun je toepassen zonder grote verbouwingen in huis. Alle tips besparen meteen energie en dus ook geld. Lees je de tips liever op papier? Haal het boekje dan op bij loket Krimpen Duurzaam.

Bekijk de informatie van het Regionaal Energieloket voor huurders

Het Regionaal Energieloket heeft tips voor energiebesparing speciaal voor huurders.

Dit doet de gemeente

Kom langs bij loket Krimpen Duurzaam

Kun je hulp gebruiken bij energie besparen of duurzaam leven? Stel al je vragen bij loket Krimpen Duurzaam.

Krijg bezoek van een Energieklusser

Energieklussers helpen huurders in Krimpen. Zij komen thuis langs en geven tips om energie te besparen. En voeren meteen een paar maatregelen uit. Waarmee je meteen energie bespaart. Helaas kunnen we niet iedereen een bezoek geven. We beginnen bij huurhuizen met een laag energielabel. Ben je aan de beurt? Dan krijg je een uitnodiging met de post.

Vraag energietoeslag aan

Mensen met een laag inkomen krijgen in 2022 en 2023 energietoeslag. Die toeslag is €1300 per jaar. Vraag hier de energietoeslag aan. Het aanvragen van energietoeslag voor 2022 kan tot en met 30 juni 2023. Voor 2023 kun je de toeslag nog niet aanvragen.

Extra zonnepanelen op huizen van QuaWonen

De gemeente betaalt dit jaar voor zonnepanelen op 200 extra huurwoningen van QuaWonen.