Huiseigenaar
Huurder
Klimaat
Het hele jaar een groen balkon

Het hele jaar een groen balkon

Heb jij geen tuin, maar wel een balkon? Ook dan kun je het hele jaar van groen genieten.

Draag met jouw balkon – groot of klein – bij aan een groener Krimpen. Dat is goed voor insecten en vogels, maar ook fijn voor jou zelf.

Een balkon met planten heeft veel voordelen. Je het een kleurrijk en vrolijk uitzicht vanuit je huis. Planten zorgen voor koelte in een hete zomer. En wist je dat je zelfs kunt eten uit je eigen mini-moestuin op het balkon?

Deze planten en groen doen het goed op je balkon

Als je het slim aanpakt, kun je het hele jaar door van een groen balkon genieten. Ontdek welke planten het goed doen per seizoen.

Lente op je balkon

In de lente begint alles te groeien. En dus is het erg leuk om in dit seizoen te starten met tuinieren op je balkon.

 • Klimplanten: gebruik de hoogte, zeker op een klein balkon. Kamperfoelie, passiebloem, winterjasmijn, klimop of klimroos zijn leuk in een bak. Laat ze groeien tegen een rek of stuk gaas.
 • Eetbare planten: aardbeien en dwergframboos doen het goed op een zonnig stukje van je balkon.
 • Bloemen: zaai ze in de lente in een bak, dan heb je er in de zomer plezier van. Als je de kans hebt kies dan voor biologische zaden. Dat is beter voor de insecten.

Balkontuinieren in de zomer

 • Eetbare planten: kruidenplanten zijn veel goedkoper dan verse kruiden uit de winkel. Oregano en tijm kunnen goed tegen droogte. Munt en basilicum groeien harder met wat meer water.
 • Vlinderlokkers: de vlinderstruik, kattenkruid en vetkruid trekken vlinders aan. Laat ze niet uitdrogen als je een warm balkon hebt.

Herfstplanten op je balkon

De blaadjes vallen. Toch zijn er zijn nog veel kansen voor je balkon. Juist in de herfst kun je vaste planten goed planten en verpotten.

 • Vaste planten: heb je weinig licht in deze tijd van het jaar? Daar houden camelia, fuchsia, rododendron van. Ook hosta en dovenetel doen het goed in de schaduw.
 • Eetbare planten: snelgroeiende groentes als spinazie, snij, rucola en snijbiet kun je nu nog goed grootbrengen.

Jouw balkon in de winter

Dit lijkt de saaiste tijd voor planten. Maar een levendig balkon kan ook in de winter.

 • Groene struiken: kies voor struiken en planten die het hele jaar groen blijven, zoals laurier en lavendel. Meer kleur? Kies planten met besjes, zoals gaultheria (bergthee).
 • Bloembollen: zet ze vóór het vriest in een pot. Dan komen ze vroeg in de lente boven.
 • Vogelhuisjes en vetbollen. Maak je balkon af met een nestkastje voor vogels of vlinders. Zorg ook voor voer, bijvoorbeeld vetbollen. Dan wordt het vast een gezellige boel.
 • Kerstboom: verrassende tip. Zet je kerstboom op het balkon! In de kou houdt hij zijn naalden veel beter vast dan in een warme woonkamer. Een kerstboom met kluit kun je zelfs het jaar rond in een pot laten staan. Geef hem wel goed water.