Isoleren als huiseigenaar

Als huiseigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor het isoleren van jouw woning. Maar daar heb je dan ook zélf het voordeel van.

Waarom je huis isoleren?

Isoleren zorgt dat er minder warmte ‘weglekt’ uit je huis. Zo gebruik je dus minder energie om je huis te verwarmen. En dat scheelt weer op je energierekening. Daarom is het isoleren van je huis een goede eerste stap naar duurzaam en comfortabel wonen. Het is bovendien vaak nodig om volgende stappen te kunnen zetten. Zoals de overstap naar een (hybride) warmtepomp.

Begin met het dichtmaken van kieren

Maak eerst alle kieren en naden dicht waardoor warmte uit je huis lekt. En vergeet de brievenbus niet. Daar komt vaak veel tocht doorheen. Wij werken samen met de WoonWijzerWinkel in Rotterdam. Daar kun je niet alleen terecht voor advies. In hun WoonWijzerWebshop vind je ook producten vinden voor het tochtvrij maken van je huis. Ook in de lokale bouwmarkt kun je dit soort producten kopen.

Je huis isoleren

Van de bodem tot het dak: je kunt bijna je hele huis isoleren. Wat jij als eerste aanpakt, hangt natuurlijk helemaal af van jouw huis, leven en (woon)wensen.

Soorten isolatie:

  • Dakisolatie: door je dak lekt gemiddeld zo’n 20% van alle warmte weg. Alle reden om het goed te isoleren, aan de binnen- of de buitenkant.
  • Vloerisolatie: isolatie van je vloer. Je kunt de vloer vaak aan de onderkant of aan de bovenkant isoleren. Dat hangt af van je huis en de verdieping van de vloer.
  • Bodemisolatie: heb je een kruipruimte? Dit is een lege ruimte onder je vloer, bereikbaar met een luik. De bodem isoleren is een goed idee als vloerisolatie niet mogelijk is.
  • Muurisolatie: buitenmuren zijn een groot oppervlak van je huis. Isoleren kan soms ín de muur, soms aan de binnen- of buitenkant.
  • Raamisolatie: via je ramen verlies je veel warmte. Daarom kan isolerend glas het geld waard zijn.

Krijg uitleg over isoleren van het Regionaal Energieloket

Wij werken samen met het Regionaal Energieloket (REL). Hun onafhankelijke experts weten alles over het isoleren van je huis. Op de website van het REL vind je heel veel informatie over verschillende soorten isolatie. Ook kun je er jouw vragen stellen over isolatie en andere energiebesparende maatregelen.

Doe de gratis HuisScan van het REL

Wil jij weten waar jij het best kunt beginnen met isoleren? En wat deze maatregelen ongeveer kosten en opleveren? Doe dan de gratis online HuisScan van het REL. Vul een paar gegevens in over je huis en krijg advies dat afgestemd is op jouw situatie.

Subsidie voor het isoleren van je huis

Als huiseigenaar kun je subsidie krijgen voor het isoleren van je huis. De ISDE-subsidie is een landelijke subsidie en vraag je aan bij de Rijksoverheid.

Duurzaamheidslening

Wil je isoleren, maar kun je dat zelf niet direct betalen? Dan is de Duurzaamheidslening* van de gemeente misschien iets voor jou. Als je het slim aanpakt, levert deze lening uiteindelijk juist geld op. Omdat je energie bespaart. Lees alles over hoe de Duurzaamheidslening werkt, waar hij voor bedoeld is en hoe je hem aanvraagt.

Let op: geld lenen kost geld.