Energie besparen als huiseigenaar

Ga aan de slag met deze tips om energie te besparen als huiseigenaar. Lukt het jou om minder energie te gebruiken? Dan zie je dat terug op je energierekening. 

Waarom energie besparen?

Energie is op dit moment erg duur. Als je minder energie bespaart, scheelt dat geld op je energierekening.

Minder energie gebruiken is ook goed voor het milieu.  Want hoe minder energie we gebruiken, hoe minder we op hoeven te wekken. Bij het opwekken van energie komt CO₂ vrij. En de uitstoot van dat broeikasgas zorgt dat de aarde opwarmt. Energie besparen helpt dus om klimaatverandering te verminderen.

Energie besparen als huiseigenaar

Met kleine veranderingen kun je al veel energie besparen. Pak jij het graag grondig aan? Kijk dan naar de kansen om je huis te isoleren.

Elektriciteit besparen

  • Zet apparaten helemaal uit. Bijvoorbeeld een tv of computer. Ook als ze stand-by staan, gebruiken ze veel stroom.
  • Gebruik ledlampen. Die gebruiken voor minder stroom dan spaarlampen of gloeilampen. Het prijsverschil verdien je daarom snel terug.
  • Was slim. Met een volle machine en op een lage temperatuur. Dat geldt ook voor de vaatwasser.
  • Kies voor zuinige apparaten. Zoals een koelkast of wasmachine met een hoog energielabel (A of hoger). Die zijn duurder om te kopen, maar dit verdien je snel terug, omdat je geld op de energierekening bespaart.

Gas besparen

  • Zet de verwarming lager. Maximaal op 19 graden overdag. Let op: laat het in huis niet kouder dan 15 graden worden. Dat wordt het te vochtig in huis. Dat is niet gezond.
  • Douche korter. Voor warm douchewater is veel gas nodig. Door korter douchen bespaar je ook nog water. Ongeveer 7 liter voor elke minuut die je korter doucht.
  • Maak kieren en naden dicht. Bijvoorbeeld met tochtstrips bij de deur of een brievenbusborstel.
  • Kook elektrisch. Op een inductiekookplaat of een elektrische kookplaat. Dit is duurzamer, maar bespaart vooral geld als je zonnepanelen hebt.

50 snelle bespaartips

Download ook het boekje met 50 snelle bespaartips. Deze tips kun je toepassen zonder grote verbouwingen in huis. Alle tips besparen meteen energie en dus ook geld. Lees je de tips liever op papier? Haal het boekje dan op bij loket Krimpen Duurzaam.

Kom langs bij loket Krimpen Duurzaam

Bij loket Krimpen Duurzaam krijg je informatie en inspiratie voor het verduurzamen van jouw huis en leven. Bekijk isolatiemateriaal, zonnepanelen en andere duurzame oplossingen van dichtbij. En stel al je vragen over het verduurzamen van jouw huis of leven.

Gratis advies van onze energieadviseur

Wil jij je huis verduurzamen? Maak een afspraak met onze energieadviseur. Die is 1 keer in de maand aanwezig bij loket Krimpen Duurzaam.