Energie
Duurzaamheidslening

Duurzaamheidslening

Wil je energiebesparende maatregelen (laten) uitvoeren aan je eigen koopwoning? En moet je daarvoor geld lenen? Dan kun je daarvoor een lening krijgen: de Duurzaamheidslening.

Geld lenen via de Duurzaamheidslening van de gemeente Krimpen aan den IJssel levert je – als je het slim aanpakt – uiteindelijk juist geld op! Met energiebesparende maatregelen kun je niet alleen besparen op je woonlasten. Je maakt er jouw woning ook aangenamer en comfortabeler mee. Meer wooncomfort én een lagere energierekening dus.

Bovendien kunnen energiebesparende maatregelen goed zijn voor de waarde van de woning. Verder draag je met deze maatregelen bij aan het terugdringen van de CO²-uitstoot.

Wat is de Duurzaamheidslening?

De Duurzaamheidslening is een lening van minimaal €2.500,- en maximaal €25.000,-. Tot een bedrag van € 7.500,- geldt een looptijd van 10 jaar. Voor een hoger bedrag is de looptijd 15 jaar.

De lening is een maand-annuïteitenlening waarbij je tijdens de hele looptijd van de lening hetzelfde maandbedrag betaalt en een vast rentepercentage geldt. Het maandbedrag bestaat uit een rente en een aflossingsdeel. Aan het einde van de looptijd is de lening helemaal afgelost. Je weet dus vooraf waar je aan toe bent. De actuele rente is te vinden op www.svn.nl/rente. Ook is het te allen tijde mogelijk de lening geheel of gedeeltelijk boetevrij af te lossen met een minimum van €250,-.

Voorwaarden

Jij bent een natuurlijk persoon. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld geen groep, bedrijf en/of organisatie vertegenwoordigt. Ook is het verplicht dat je eigenaar bent van de woning waarvoor je de Duurzaamheidslening aanvraagt. En dat je de duurzaamheidsmaatregelen uitvoert bij de woning waarvoor jij de aanvraag doet.

Ga je verhuizen binnen of naar Krimpen aan den IJssel en wilt je de Duurzaamheidslening al aanvragen voor jouw nieuwe koopwoning? Neem dan contact op met Team Duurzaam Wonen en Werken via 14 0180.

Welke maatregelingen komen in aanmerking?

Het installeren, plaatsen of aanbrengen van:

 • Warmtepomp
  Een warmtepomp is een systeem dat net als een cv-installatie het huis voorziet van verwarming en warm water en bovendien kan koelen.
 • Zonnepanelen
  Met zonnepanelen wek je duurzaam elektriciteit op.
 • Zonneboiler
  Een zonneboiler levert warm water, ook kun je met een zonneboiler je huis verwarmen.
 • Kleinschalige windturbine
  Met een windturbine wek je duurzame elektriciteit op met behulp van wind.
 • Gevelisolatie
  Het isoleren van de gevel levert een behoorlijke energiebesparing op. Zo zul je minder geluidsoverlast ervaren en hebt je minder last van koude buitenmuren.
 • Dakisolatie
  Ook het isoleren van je dak levert grote besparing op. Vooral als jij jouw zolder als leefruimte gebruikt. En deze ruimte vaak verwarmd wordt.
 • Vloerisolatie
  Het isoleren van je vloer levert een energiebesparing op. Daarnaast ervaar je meer comfort vanwege gelijkmatige temperaturen en een daling van het vocht in je huis.
 • Raamisolatie
  Het isoleren van je ramen draagt bij aan het verminderen van jouw gasrekening. (Let op: raamhorren en plissédeuren mogen niet vanuit de Duurzaamheidslening bekostigd worden.)
 • Verwarmingsinstallatie
  Je kunt jouw oude ketel (cv) vervangen door een zuinigere ketel. Dit leidt tot lagere stookkosten.
 • Herstel van betonschade aan kwaaitaalvloeren
  Dit is alleen mogelijk als je tegelijkertijd ook je vloer isoleert.
 • Herstel van betonschade aan mantavloeren
  Dit is alleen mogelijk wanneer je tegelijkertijd ook je vloer isoleert.

Hoe kun je de lening aanvragen?

Vraag de lening minimaal 4 weken vóór de start van de werkzaamheden aan en volg onderstaande stappen:

 • Vraag de lening makkelijk online aan. Heb je geen DigiD of kun je er niet mee inloggen Vraag het formulier dan telefonisch aan via 14 0180). Je krijgt het formulier dan per post.
 • Als je aanvraag volledig is en voldoet aan de voorwaarden, krijg je binnen 4 weken de volgende stukken:
  – een voorlopige toewijzingsbrief;
  – een aanvraagformulier voor het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn).
 • Vul vervolgens het aanvraagformulier in en stuur het daarna op (aan het SVn).
 • Het SVn toetst uw aanvraag bij Bureau Krediet Registratie. Vervolgens ontvang je:
  een offerte met een overeenkomst van de geldlening óf als het SVn jouw subsidieaanvraag afwijst: een afwijzingsbrief.

Melden van uitgevoerde maatregelen

Als de werkzaamheden zijn uitgevoerd, vul je daarna het declaratieformulier in dat het SVn jetoestuurt. Het declaratieformulier stuur je, samen met de originele facturen en betaalbewijzen, naar de gemeente. De gemeente kan de uitgevoerde werkzaamheden komen controleren.

Gratis advies voor energiezuinig wonen

Voor energiezuinige oplossingen die bij jouw woning passen kun je terecht bij onze WoonWijzerWinkel. Je krijgt onafhankelijk advies op maat zonder winstoogmerk en wordt geadviseerd over de beste oplossingen voor jou.

Ik ontvang ook andere subsidie

Ontvang je voor jouw energiebesparende maatregelen ook subsidie uit een andere regeling? Dan krijgt je voor dat deel van de kosten géén lening.

Kosten maatregelen lager dan verwacht

Als tijdens de uitvoering – dus ná het afsluiten van de lening – blijkt dat de kosten lager uitvallen, wordt de lening niet meer gewijzigd. Vraag dan aan het Stimuleringsfond Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) om het bedrag dat overblijft als een extra aflossing te gebruiken. Zo’n extra aflossing kost je dan niets.

Kredietwaardigheid test

Let op, geld lenen kost geld.

De Duurzaamheidslening is géén hypotheek. Toch wil het SVn zoveel mogelijk zekerheid dat jij de lening kunt terugbetalen. Daarom toetst het SVn de kredietwaardigheid van elke aanvrager bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Verder stelt het SVn een advies op over jouw terugbetaalmogelijkheden. De SVn baseert het advies op basis van jouw actuele inkomen en het inkomen van de eventuele mede-eigenaar. Bij een negatief advies krijg je alsnog géén lening.

Let op. Als je een SVn Persoonlijke lening afsluit ga je een financiële verplichting aan. Daarom moet jouw financiële situatie voldoende stabiel zijn om de extra maandlasten van de nieuwe lening, bovenop alle overige vaste lasten die je al hebt, te kunnen dragen. We kijken naar de hoogte van jouw inkomen, maar ook naar je gezinssituatie en je woon- en werksituatie. Lees hier hoe SVn jouw aanvraag beoordeelt.

Nationale Energiebespaarlening

Je kunt ook terecht bij het Nationaal Energiebespaarfonds. Dit landelijke fonds biedt ook leningen om maatregelen als isolatie of HR++ glas te financieren. Ook voor zonnepanelen kun je geld lenen, maar alleen als je hiervoor maximaal 75 procent van de energiebespaarlening gebruikt. De andere 25 procent van het leenbedrag moet je dan investeren in andere maatregel van de lijst.

Aanvragen

Aanvragen duurzaamheidslening

Kijk voor meer informatie over en/of het aanvragen van een Energiebespaarlening op https://www.energiebespaarlening.nl. Ook is het mogelijk om als VvE een energiebespaarlening aan te vragen.