Huurder
Gezondheid
Zo gebruik jij je vriezer goed

Zo gebruik jij je vriezer goed

In Nederland komt een kwart van al ons eten nooit op een bord terecht. De vriezer is je beste vriend om te voorkomen dat je eten weggooit.

Koelkast of vriezer?

In de koelkast kun je de meeste restjes 2 dagen bewaren. In de vriezer zijn de meeste restjes 3 maanden houdbaar. En er is verrassend veel dat je prima in kunt vriezen.

Deze dingen kun je goed invriezen

  • Restje kokosmelk of kookroom: laat het ontdooien of gooi het bevroren in je soep of curry.
  • Verse kruiden: snijd ze klein en stop ze in een ijsblokjesvorm. Bedek ze met een laagje olie en vries in. Dit werkt ook met citroenrasp.
  • Brood: ontdooi het aantal boterhammen dat je nodig hebt. Zo eet je altijd vers brood en gooi je minder weg.
  • Bosui: snijd het en stop het in een bakje of glazen pot. Daar schep je uit wat je nodig hebt, het ontdooit in de pan.
  • Restjes (gesneden) stokbrood: daar maak je later heerlijke croutons of bruschetta van.
  • Maaltijden: heb je een klein beetje over? Vries het in. Daar ben je blij mee als je op een dag geen zin hebt om te koken.
  • De afgesneden eindjes van uien en groentes. Heb je genoeg? Dan kook je er heerlijke bouillon van.
  • Te rijpe bananen: bak er later bananenbrood van of maak gezond bananenijs.

Gebruik diepvriesgroenten en -fruit

Groente en fruit uit de vriezer zijn minstens net zo gezond als vers. En ook veel langer houdbaar. Je kunt makkelijk de juiste porties uit de vriezer halen. Zo maak je precies genoeg klaar en voorkom je verspilling.

Ontdooi je vriezer op tijd

We willen geen voedsel verspillen, maar ook geen energie. Een laagje ijs van 2 mm zorgt al dat je vriezer 10% extra elektriciteit gebruikt. Ontdooi je vriezer dus regelmatig. Het liefst op een koude dag. Dan zet je de producten die erin zitten gewoon even buiten.

Ontdooi producten in de koelkast

Laat je vriesproducten in de koelkast ontdooien en niet op het aanrecht. Dat duurt wat langer, maar zorgt wel dat de kou in je koelkast terecht komt. Die hoeft zo minder hard te koelen. Dat scheelt weer elektrictiteit!

Deurtje dicht

Elke keer dat je de vriezer openmaakt, kost dat een beetje extra energie. Denk dus even na voor je de deur openmaakt. En haal in 1 keer alles uit je vriezer wat je nodig hebt.

Heb jij een goede tip tegen voedselverpilling?

Deel hem met ons op Instagram, Facebook of stuur ons een mailtje! De beste tips belonen we met een herbruikbare broodzak van Krimpen Duurzaam. Meedoen kan in de Verspillingsvrije Week (11 tot 17 september 2023).