Bedrijf
Huiseigenaar
Huurder
Circulair
Gezondheid

Minder drinken verspillen

Voedselverspilling is een probleem. Maar vergeet het drinken niet! We spoelen per Nederlander elk jaar zo'n 65 liter drinken door de gootsteen. Zullen we samen zorgen dat dat minder wordt?

Vooral warme dranken, zoals koffie en thee, spoelen we nog vaak weg. En dat is dubbel zonde: de ingrediënten gaan verloren. En ook de energie die het kost om je drankje op te warmen. Help mee om minder dranken te verspillen. Ook zuivel gaat nog vaak richting de gootsteen.

Met deze tips gooi je minder drinken weg

  1. Zet zoveel als nodig. Zet geen pot koffie, maar een of 2 koppen. En meet af hoeveel water je kookt voor een kop thee.
  2. Vul een thermosfles. Toch teveel gezet? Houd je drankje warm in een thermoskan of -fles.
  3. Knijp het pak uit. Zeker bij zuivel of sap blijft er vaak veel in het pak hangen. Zet het even op z’n kop op het glas. Maak het pak daarna plat en knijp het uit.
  4. Kies voor minder soorten. Maak geen 3 soorten drinken open, maar drink eerst die ene fles leeg. Zo blijft frisdrank of sap langer lekker.
  5. Ken je houdbaarheidsdatum.
    THT = tenminste houdbaar tot. Vaak is een drankje na deze datum nog prima te drinken. Kijk, ruik en proef of het nog kan.
    TGT = te gebruiken tot. Is deze datum voorbij? Dan moet je het drankje helaas weggooien.

Extra tip: geef je koffieprut een tweede leven als gratis plantenvoeding.