Huurder
Klimaat
Zo maak je gratis plantenvoeding

Zo maak je gratis plantenvoeding

Kan de bodem in jouw tuin een oppepper gebruiken? Maak je eigen, natuurlijke plantenvoeding. Met deze slimme en gratis trucjes.

Koffiedik

Drink je graag koffie? Dan heb je vast koffieprut over. Gooi het niet in de groenbak, maar tussen de planten in je tuin. Er zitten waardevolle voedingsstoffen voor ze in. Zoals fosfor, stikstof en koper. Ook handig: cafeïne verjaagt slakken. En ook honden en katten zijn niet gek op koffiegeur.

Bananenschillen

Ook in een (biologische) bananenschil zitten veel voedingsstoffen: kalium, fosfaat, natrium en magnesium. Snijd je schillen in kleine stukjes en meng ze door de aarde. Of laat ze 48 uur weken in water en geef dat aan je planten. Wil je meerdere schillen in één keer gebruiken? Spaar ze op in een bakje in de vriezer.

Extra voordeel: bladluizen houden niet van banaan.

Eierschalen

Eet je wel eens een ei? Gooi de schalen in je tuin. Er zit veel kalk in en dat vinden allerlei planten fijn. Druiven, geraniums, lavendel en de hortsensia. Om er maar een paar te noemen. In het voorjaar eten vogels de schalen ook op. Die hebben zelf weer kalk nodig voor het leggen van eigen eieren.

Kookwater

Gooi het water van je aardappels, groenten of eitje niet zomaar door de gootsteen. Laat het even afkoelen. En maak er jouw dorstige planten blij mee.

Bladeren

Afgevallen bladeren? Opvegen en weggooien is zonde. Veeg ze tussen de planten en laat ze daar gewoon liggen. Ze vergaan vanzelf. En laten zo hun voedingsstoffen vrij voor nieuwe planten. Zo werkt het ook in de natuur. Zo’n laag bladeren is ook nog een goede schuilplaats voor kleine dieren.