Huurder
Circulair
“We zijn technische nerds die er lol in hebben anderen te helpen met repareren.”

“We zijn technische nerds die er lol in hebben anderen te helpen met repareren.”

In het Repair Café kunnen Krimpenaren 2 dagen per maand terecht om hun kapotte apparaten, kleding en andere spullen te laten repareren. Vrijwilligers Cinthus van Keulen en Janny van Daalen vertellen hoe ze daarmee helpen.

Hoe lang doen jullie dit al?

Cinthus: “Repair Café Krimpen bestaat nu 10 jaar, sinds 2014. Toen waren we met zijn vieren. Nu zijn we op 1 van de middagen met wel 7 reparateurs. We zijn allemaal mensen die in het bedrijfsleven altijd dingen hebben gerepareerd. Technische nerds die er lol in hebben om anderen te helpen.”

Met wat voor spullen komen mensen langs?

Janny: “Er komen veel mensen met hun koffiezetapparaat of stofzuiger. Maar we kunnen ook dingen voor je slijpen, zoals een grasschaar. Dat doen we achter, want dat maakt veel herrie en geeft slijpvonken.”  

Cinthus: “Ik doe zelf de machines. Naaimachines, maar ook klokken. Iemand anders helpt met computers en tablets. En er is altijd een dame die naaiwerk doet. Iets repareren of een broek korter maken bijvoorbeeld.”  

Is het altijd zo gezellig druk?

Janny: “Soms komen er op een middag wel meer dan 20 mensen. En ook samen hebben we het erg gezellig. We doen allemaal graag iets voor een ander. Het voelt fijn om een ander te helpen. En we leren ook van elkaar, want iedereen is weer ergens anders goed in.”  

Vrijwilligers in Repair Café Krimpen aan den IJssel in de VIjverhoek.

Wat vinden jullie het leukst om te repareren?

Cinthus: “ Klokken, dat zijn toch een soort levende dingen. Veel oudere mensen hebben een klok die ze bij hun trouwen kregen. Als je die kan repareren, maak je mensen ontzettend blij. Ik denk dat ik wel 200 klokken heb zien langskomen.”

Janny: “Ik help wel eens een mevrouw die vastloopt met haar breiwerk. Dan geef ik haar een breilesje. Repair Plus noem ik dat.”

Lukt het altijd om iets te repareren?

Cinthus: “Soms komt er iemand met een föhn, die zijn vaak helemaal dichtgelijmd. Dan zeg ik: “Ik wil hem best voor je openmaken, maar dan moet ik wel mijn zaag pakken.”

Janny: “Maar we kijken er altijd naar. En kost het teveel tijd? Dan neemt een van ons het vaak mee naar huis, om het daar op te lossen.”

Cinthus: “ Ik heb wel eens 50 uur aan een klok gewerkt. Dan is het de eer hè, om het toch weer voor elkaar te krijgen.” 

Hebben jullie nog een duurzame tip voor andere Krimpenaren?

Cinthus: “Als je het kunt betalen, koop dan het liefst goede spullen. Alle goedkope dingen uit China zijn leuk als ze werken. Maar vaak gaat het snel kapot. En dan is stuk ook echt stuk, want repareren gaat dan niet meer.”

Bezoek het Repair Café Krimpen aan den IJssel

Dag: 1e en 3e woensdag van de maand
Tijd: 13.00 – 16.00 uur
Locatie: BuurtKamer De Vijverhoek (Lage Vijver 2)
Kosten: de reparatie door het Repair Café is gratis, maar een vrijwillige donatie is altijd welkom.

Kijk voor de komende data van het Repair Café Krimpen in de agenda.