Vergroen jouw buurt

Hoe groener de buurt, hoe meer leven. Heb je zelf geen tuin of balkon? Of wil je jouw groene vingers inzetten voor de rest van de buurt? Dat kan. In Krimpen zijn er volop kansen om jouw buurt groener te maken.

Adopteer een boomspiegel

Een boomspiegel is dat stukje grond rond de stam van een boom. Precies genoeg ruimte voor een mini-tuintje! In Krimpen kun jij een boomspiegel adopteren. Dat betekent dat jij dat stukje zelf mag beplanten en onderhouden.

Ga voor een geveltuin

Een geveltuin is een smalle strook groen langs een huis of ander gebouw. Zo geef je ook met weinig ruimte planten een mooie plek. Wil jij ook een geveltuin om zelf te beplanten en te onderhouden? Op je eigen grond mag dat natuurlijk altijd. Wil je een geveltuin aanleggen op gemeentegrond? Dan is het belangrijk om dat vooraf te melden bij de gemeente.

Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden. Het is belangrijk dat er altijd minstens 1,2 meter stoep overblijft. Zo kan iedereen er nog goed langs. Ook moet de geveltuin altijd omringd zijn met opsluitbanden. Zo blijft de rest van de bestrating goed liggen.

Verzorg een groter stuk groen

Voor iedereen met grotere, groene ambities is er nog meer mogelijk. Je kunt in Krimpen een stuk gemeentegroen tot 100m² adopteren. Het stuk blijft van de gemeente en blijft voor iedereen toegankelijk. Maar jij kunt samen met je buurtgenoten dat stuk plantsoen beheren en verzorgen. En dus ook inrichten zoals je dat zelf wilt.

Natuurlijk kan de gemeente jullie daarbij helpen. Met tips en advies over onderhoud. Ook blijven we de bomen in jullie stuk groen onderhouden.

Start een buurtmoestuin

Een tuin om uit te eten. In je eigen buurt. Lijkt dat je wat? Dan kun je samen met je buurtgenoten een buurtmoestuin starten. Daar maken we graag plek voor op grond van de gemeente.

Natuurlijk gaat dat in goed overleg. We zoeken samen een geschikte plek. Die jullie dan zelf mogen inrichten en onderhouden. Daar maken we afspraken over, die we vastleggen in een gebruikersovereenkomst.

Is er een school in de buurt? Dan is het slim om die bij jullie plannen te betrekken. Scholen vinden het vaak leuk om hun leerlingen te leren tuinieren. Win-win! Want zo kun je het onderhoud delen.

Zelf aan de slag?

We zijn benieuwd naar jouw plannen voor een groenere buurt. Heb je al een concreet idee? Vul dan het formulier in en stuur het op naar de gemeente. Mailen mag natuurlijk ook! Of neem gewoon eens contact met ons op. Dan praten we samen over alle groene mogelijkheden.