Ventileren als huurder

Door de hoge energieprijzen willen we ons huis graag tochtdicht maken. Dus houden we ramen gesloten en maken we kieren dicht met tochtstrips. Toch is het ook belangrijk om je huurhuis goed te ventileren.

Waarom je huis ventileren?

Door te ventileren, zorg je dat er frisse lucht in huis binnenkomt. Dat is belangrijk voor je gezondheid. Alleen al doordat je ademt, wordt je huis vochtig. Ook door koken, douchen en door het laten van drogen van de was gebeurt dat.

In een vochtig huis krijg je snel last van schimmel, dat is niet gezond. Door te ventileren komt er verse, droge lucht je huis in. Een extra voordeel: droge lucht warmt makkelijker op. Het klinkt gek, maar daardoor is ventileren ook belangrijk om  minder energie te verbruiken.

 

Je huis ventileren als huurder

  • Ventilatieroosters. Heb je ventilatieroosters bij het raam? Zet die zoveel mogelijk open.
  • Mechanische ventilatie. Die zit vaak in de badkamer en de keuken. Zet het systeem op de hoogste stand tijdens het douchen of koken. En laat het daarna ook nog een halfuurtje aanstaan.
  • Zet een raam open in de slaapkamer. Lucht deze kamer elke dag even 10 minuten lang na het opstaan. 2 ramen tegenover elkaar open heeft nog veel meer effect.
  • Droog wasgoed buiten. Als dat niet kan, zet dan ook even een raampje open in de ruimte waar de was hangt.