Ventileren als huiseigenaar

Door de hoge energieprijzen willen we ons huis graag tochtdicht maken. Dus houden we ramen gesloten, maken kieren dicht en isoleren de muren, het dak en de vloer. Toch is het ook belangrijk om je woning goed te ventileren.

Waarom je huis ventileren?

Door te ventileren, zorg je dat er frisse lucht in huis binnenkomt. Dat is belangrijk voor je gezondheid. Alleen al doordat je ademt, wordt je huis vochtig. Ook door koken, douchen en door het laten van drogen van de was gebeurt dat.

In een vochtig huis krijg je snel last van schimmel, dat is niet gezond. Door te ventileren komt er verse, droge lucht je huis in. Een extra voordeel: droge lucht warmt makkelijker op. Het klinkt gek, maar daardoor is ventileren ook belangrijk om  minder energie te verbruiken.

Je huis constant ventileren is belangrijk

Het is het beste om je huis constant te ventileren. Zo heb je altijd, schone, droge, gezonde lucht in huis.

  • Ventilatieroosters. Heb je ventilatieroosters bij het raam? Zet die zoveel mogelijk open. Zo heb je constant verse lucht in huis.
  • Mechanische ventilatie. Die zit vaak in de badkamer en de keuken. Zet het systeem op de hoogste stand tijdens het douchen of koken. En laat het daarna ook nog een halfuurtje aanstaan.
  • Vervang de ventilatiebox. Oude ventilatieboxen gebruiken vaak veel energie. Het is dan voordeliger om het systeem te vervangen. Moderne ventilatieboxen hebben vaak een sensor, zodat ze precies genoeg ventileren.
  • Kies voor een warmte-terugwin-installatie. Die haalt de warmte uit de vuile lucht en verwarmt daarmee de schone lucht. Zo heb je frisse lucht, zonder dat warmte verloren gaat.

Extra luchten voor een gezonde lucht in huis

Op sommige momenten is het belangrijk om extra te luchten. Zet dan een raam open voor extra frisse lucht.

 

  • Bij het opstaan. Zet het raam in de slaapkamer ’s ochtends 10 minuten open. 2 ramen tegenover elkaar open heeft nog veel meer effect.
  • Tijdens het koken. Als je geen goede afzuiger hebt, is dit nog belangrijker.
  • Bij het douchen. Ook als je mechanische ventilatie hebt, is dit een goed idee.
  • Droog wasgoed buiten. Als dat niet kan, zet dan ook even een raampje open in de ruimte waar de was hangt.