Opwekken als huurder

Zelf duurzame energie opwekken? Ook als huurder heb je daar in Krimpen kansen voor. Wij laten zien hoe je dat aanpakt in een huurwoning. 

Waarom duurzame energie opwekken?

Door zelf duurzame energie op te wekken, ben je minder afhankelijk van je energieleverancier. Zonnepanelen zijn de bekendste manier om zelf groene stroom op te wekken. Hoe hoger de energieprijs, hoe sneller je zonnepanelen terugverdient.

Energie opwekken als huurder

Zonnepanelen zijn de bekendste en makkelijkste manier om zelf energie op te wekken. Als huurder moet je wel rekening houden met een paar dingen.

Zonnepanelen van je verhuurder

Misschien laat de verhuurder van jouw huurwoning wel zonnepanelen op het dak leggen. Meestal betaal je daarvoor extra servicekosten. Maar daar krijg je dan de opbrengst van de zonnepanelen voor terug. QuaWonen legt in Krimpen op steeds meer huurwoningen zonnepanelen. Als jouw huis aan de beurt is, krijg je vanzelf brief met het aanbod van QuaWonen.

Zelf zonnepanelen laten leggen op je huurwoning

Ben je van plan om lang in je huurhuis te wonen? Dan kun je ervoor kiezen om zelf zonnepanelen te laten leggen. Die kosten verdien je meestal namelijk in een aantal jaar al terug. Je moet hiervoor wel altijd overleggen met de eigenaar van jouw huurwoning.

Bij Milieu Centraal controleer je makkelijk of jouw dag geschikt is voor zonnepanelen. En ook wat ze ongeveer opleveren in jouw situatie.

Zonnepanelen op het dak van een ander

Je kunt ook investeren in zonnepanelen op het dak van een ander. In Krimpen kun je daarvoor lid worden van energiecoöperatie Energiek Krimpen. Zij leggen zonnepanelen op daken, bijvoorbeeld van scholen. Jij betaalt mee aan een stukje van het zonnedak. En deelt mee in de opbrengst van de zonnestroom die dit oplevert.

Er zijn meer van dit soort projecten in Nederland, vaak ook commercieel. Kijk altijd goed naar de voorwaarden. In investeer geen geld dat je niet kunt missen.

Duurzame energie opwekken in het klein

Ook zonder zonnepanelen op je dak kun je gebruikmaken van de kracht van de zon.

  1. Schijnt de zon je huis in op een koude dag? Doe de gordijnen open. Zo verwarmt de zon je kamer. En kan de verwarming lager of misschien zelfs uit.
  2. Heb jij lampen in de tuin? Veel tuinlampen werken tegenwoordig op zonne-energie. Ze laden overdag vanzelf op. En branden daardoor gratis als het donker is.

Dit doet de gemeente

Extra zonnepanelen op huizen van QuaWonen

De gemeente betaalt dit jaar voor zonnepanelen op 200 extra huurwoningen van QuaWonen. Zo kunnen nog meer huurders in Krimpen profiteren van zonne-energie van hun eigen dak.