Huiseigenaar
Energie
Klimaat

Zo houd je je huis koel op hete dagen

In de winter willen we de warmte in huis houden. In de zomer houden we ons huis graag koel. Met deze maatregelen zorg je dat je huis niet te warm wordt. Want voorkomen is beter dan afkoelen.

Houd de zon buiten met zonwering

Dat kan door de gordijnen overdag te sluiten. Maar zonwering aan de buitenkant van je huis werkt nog veel beter:

  • een parasol of schaduwdoek voor je raam;
  • een zonnescherm, luifel of markiezen;
  • screens of een rolluik.

Hiermee houd je je huis overdag koel. En kun je ‘s avonds beter slapen in koelere kamer. De ramen zet je pas open als het buiten kouder is dan binnen.

Isoleren voor een koel huis

Bij isolatie denk je aan het binnenhouden van warmte. Maar isolatie houdt ook hitte buiten! Zeker dakisolatie helpt goed om je huis koeler te houden. Maar denk ook aan isolatie van de muur en aan isolerend HR++glas.

Lees hier over het isoleren van je huis.

Plat dak? Kies voor wit

Platte daken zijn vaak zwart, dat houdt de warmte van de zon vast. Kies voor een wit plat dak, zo weerkaatst de warmte juist.

Of ga voor een groen dak

Een groen dak is een dak met planten erop. Vaak sedum, dat zijn sterke vetplantjes die bloeien en weinig zorg nodig hebben.

Met een groen dak maak je de insecten blij, die er voedsel vinden. Maar een groen dak houdt ook je dak koel. En het kan de opbrengst van je zonnepanelen verhogen. Die werken namelijk beter als ze koeler blijven.

Tip: in Krimpen aan den IJssel kun je subsidie aanvragen voor jouw groene dak of groene gevel.

Vergroen je tuin voor een koeler huis

Een tuin met veel planten zorgt de lucht om je huis minder opwarmt. Kies een boom die schaduw geeft in de zomer. Of laat planten tegen je gevel groeien.

De Energieadviseur helpt je verder

Wil je aan de slag met maatregelen om je huis koel te houden? Meld je gratis aan voor een persoonlijk adviesgesprek.