Huiseigenaar
Huurder
Klimaat

Weg met wateroverlast in je tuin

Krijg jij natte voeten in je tuin na een flinke regenbui? Met deze tips maak je jouw tuin klaar om regen op te vangen.

Naast lange, droge periodes regent het in Nederland steeds vaker hard en veel. Dat kan voor overlast zorgen in je tuin. Er zijn manieren om je tuin bestendig te maken tegen al die regen. Klimaatadaptatie noemen we dat. En het scheelt natte voeten!

Wip tegels uit je tuin

Op tegels blijft water liggen, maar tussen planten loopt het prima weg. Meer groen helpt dus tegen wateroverlast.

Daarom doet Krimpen aan den IJssel elk jaar mee aan het NK Tegelwippen. Ook hebben we een Tegeltaxi, die de tegels gratis ophaalt. Als jij er planten voor in de plaats zet.

Leg een pad aan dat water doorlaat

Dat kan met kiezels, maar ook met houtsnippers. Voordeel: ophogen is een stuk makkelijker dan bij een tegelpad. Je kunt ook een pad maken met stapstenen. Dat zijn grote, platte stenen waar je overheen loopt. Erg leuk met plantjes ertussen.

Neem een regenton

Hiermee vang je het eerste water op. Zo ontlast je het riool, dat tijdens een bui overvol kan raken. En geef je je planten gratis water in droge tijden. Wist je dat veel planten meer houden van regenwater dan van gezuiverd kraanwater?

Regentonnen zijn er in alle soorten en maten. Van kleine en rond tot grote, platten tonnen die je makkelijk tegen de muur plaatst.

Graaf een infriltratie-krat of grindkoffer in

Zo kun je meer regenwater in je bodem opvangen. Op de website van Milieu Centraal lees je of dit iets voor jouw tuin is. En hoe het werkt met installeren.

Leg een vijver of wadi aan

In een vijver of wadi kun je veel regenwater kwijt. Ook maak je waterdieren als kikkers en salamanders er erg gelukkig mee. Heb je jonge kinderen? Zorg dan dat je de vijver veilig afsluit.