Huiseigenaar
Klimaat
Zo leg je een natuurlijke vijver aan

Zo leg je een natuurlijke vijver aan

Je tuin vergroenen is mooi. Maar je kunt je tuin ook 'verblauwen'. Door een natuurlijke vijver aan te leggen. Daar maak je veel kleine dieren blij mee.

Heb jij al flink veel groen in je tuin? Met een natuurlijke vijver maak je jouw tuin nog fijner voor dieren. Vogels kunnen er drinken en kleine waterdieren voelen zich er thuis. Zoals kikkers en salamanders.

Zelfs een kleine, natuurlijke vijver brengt al veel leven in je tuin. Met deze tips leg je makkelijk een natuurlijke vijver aan.

Graaf een waterdichte kuip of bak in

Die kun je ook vaak tweedehands kopen. Kies voor je vijver een plek met een beetje zon en veel schaduw.

  • Het water blijft goed op temperatuur.
  • De vijver groeit minder snel dicht met algen als het niet te warm is.
  • Veel dieren houden van de afwisseling van schaduw en zon.

Vul de vijver met kraanwater

Je kunt er ook een emmer slootwater bijdoen uit een schone sloot uit de buurt. Dan komt het ‘leven’ snel op gang in je vijver.

Kies voor waterplanten

Die zorgen voor zuurstof en schuilplaatsen in het water. Ook kunnen dieren zoals salamanders er hun eitjes leggen.

Maak een rommelig randje

Planten en stenen geven beschutting en schaduw. Dat mag best een beetje rommelig zijn: dan zijn er veel schuilplekken. En kunnen dieren makkelijk in en uit de vijver klimmen.

Geef wilde dieren de ruimte

Dat doe je door juist géén vissen in je vijver te zetten. Gewoon even geduld hebben, er komen vanzelf dieren in je vijver wonen.

Maak af en toe het water schoon

Door bijvoorbeeld bladeren die in je vijver waaiden, eruit te vissen. Als je dat doet, is een pomp niet nodig. Laat de natuur verder maar een beetje haar gang gaan.