Gezondheid

Groener genieten van een ijsje

Niks zo zomers als een ijsje eten. Met deze simpele tips eet je jouw ijs in de zomer lekker duurzaam.

Wil jij zo duurzaam mogelijk van je ijsje genieten deze zomer? Hier kun je op letten!

Maak ijsjes zelf

Goedkoop, afvalvrij én altijd voor handen: haal een ijsjesvorm en maak zelf heerlijke ijsjes. IJsvormen vind je in de zomer vaak voor een prikkie in de kringloop. Je kunt er alle kanten mee op:

  • waterijsjes met (suikervrije) limonade
  • ijsjes van gemalen dievriesfruit
  • ijsjes van fruit en (plantaardige) yoghurt
  • ijsjes van fruit uit het seizoen

Vaak zijn dit ook nog gezonde ijsjes, omdat er minder suiker en vet in zit.

Hoorntje of bakje?

Afvalvrij je ijsje eten? Kies in de ijssalon voor een hoorntje of wafel in plaats van een bakje. Eet je liever alleen ijs en geen koek? Neem dan je eigen bakje en lepeltje mee.

Vegan ijs

In veel ijssalons – en de supermarkt – koop je ook heerlijk sorbetijs. Dat is handig als je niet tegen ei, melk of lactose kunt. Maar ook als je een helemaal diervriendelijk ijsje wilt eten. Want sorbetijs is eigenlijk altijd vegan, plantaardig dus.

Lokaal is lekker

IJs gemaakt in de buurt is niet alleen heerlijk, maar scheelt ook kilometers vervoer. Bij de Voedselfamilie Krimpenerwaard vind je boerderijen die zelf ijs maken (en heel veel ander lekkers).

Kijk naar keurmerken

Kies als het kan voor biologisch ijs en fairtrade chocola. Wil je weten waar een keurmerk voor staat? Bekijk de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.