Huiseigenaar
Huurder
Circulair

Boodschappen met minder afval

Weet je waarmee we veel afval in huis halen? Bij het boodschappen doen! Minderen met wegwerp begint in de winkel of de supermarkt. Met deze tips lukt het je.

Helemaal geen afval meer is misschien nog niet haalbaar. Maar met deze makkelijke stappen hoef je straks veel minder weg te gooien.

Neem altijd een boodschappentas mee

Een plastic tasje kopen is zonde van het geld en het milieu. Zorg dat je altijd een tasje bij je hebt voor een onverwachte boodschap. Koop je fruit of groente? Stop het los in je tas of gebruik een netje dat je steeds opnieuw kan gebruiken.

Brood in een herbruikbare broodzak

Bij steeds meer supermarkten en bakkers kun je brood halen in je eigen, herbruikbare broodzak. Zo’n katoenen zak mag zelfs in de vriezer. Toch een plastic broodzak? Gebruik hem dan in elk geval opnieuw, bijvoorbeeld als afvalzakje.

Tip: haal gratis jouw herbruikbare broodzak op bij Loket Krimpen Duurzaam. Wel alleen duurzamer als je hem écht gebruikt.

Kaas in bijenwasdoek

Wil je geen kaaspapier met een plastic laagje? In bijenwasdoek blijft het net zo vers. Er zijn ook vegan versies. Of neem je kaasdoos mee en laat de kaas er meteen in doen door de kaasboer.

Eten in eigen potjes kopen.

Eigen potjes en zakjes

Hier haal je in Krimpen boodschappen in je eigen potjes, zakjes en tasjes:

  • Op de markt: elke dinsdag op het plein voor De Tuyter (Nachtegaalstraat)
  • Gemaal Reinier Blok (Breekkade): allerlei verpakkingsvrij eten
  • Dirk supermarkt (Raadhuisplein): brood
  • In allerlei speciaalzaken: bakkers, groentewinkels etc.

En probeer het gewoon eens bij je eigen favoriete winkel of supermarkt. Misschien kan het al, misschien breng je ze op een idee!

Kies voor grotere verpakkingen

Kun of wil je eten niet zonder verpakking vinden? Kies dan een zo groot mogelijke verpakking.Hoe groter de inhoud, hoe minder verpakking je in totaal hebt. Koop dus liever een groot pak rijst dan 2 kleintjes, dat is vaak ook nog goedkoper.

Maar let op: koop niet meer dan je gebruikt. Eten weggooien is namelijk minder duurzaam dan een verpakking weggooien.