Huiseigenaar
Huurder
Circulair

Afval besparen onderweg

Thuis letten op het afval lukt vaak goed. Maar hoe gaat dat onderweg - of tijdens een dagje uit? Ga voorbereid op pad, dat voorkomt een hoop wegwerpverpakkingen.

Herbruikbare waterfles

Neem je eigen, herbruikbare fles mee. En vul die keer op keer met kraanwater. Dat is net zo gezond en véél goedkoper dan het kopen van plastic flesjes water.

Eigen koffiebeker

Of theebeker natuurlijk, voor onderweg op op je werk. In wegwerpbekertjes zit eigenlijk altijd laagje plastic, dus recyclen is lastig. En een echte beker drink toch ook veel fijner? 

Tip: Besparen? Neem koffie mee van huis in een thermosbeker. Die vindt je voordelig in de kringloopwinkel.

Broodtrommel mee

Dan is dat plastic broodzakje niet nodig. Er zijn ook herbruikbare broodzakjes, die nemen minder ruimte in je tas in.

Tip: kijk eerst eens of je nog een bakje of trommel hebt voor je een nieuwe koopt. Of koop er een bij de kringloop.

Je eigen bestek

Eet je geen boterham, maar een soep of salade? Denk dan aan je eigen, afwasbare bestek. Een lepel of vork neemt weinig ruimte in in je tas.

Tussendoortjes

Snacks kopen onderweg is niet alleen duur, er zit ook bijna altijd een (plastic) verpakking om. Of je nu gezond of ongezonder snackt: zelf meenemen in je eigen bakje bespaart afval.

Rietjes weigeren

Plastic rietjes mogen niet meer verkocht worden in Europa, papieren rietjes nog wel. De meeste mensen hebben geen rietje nodig om te drinken. Wil je afval besparen? Vraag om een drankje zonder rietje.

Tasje in je tas

Stop een opvouwbaar tasje in je tas of jaszak voor een onverwachte aankoop. Zo hoef je nooit meer een plastic tas te kopen.