‘Ik vind dat je als vereniging, net als in een huishouden, je best moet doen voor het milieu. Het woord zegt het al: we zijn verenigd, we moeten het samen doen. Met elkaar en voor elkaar.
Toen ik 8 jaar geleden voorzitter werd, hadden we nog gaslampen als veldverlichting. Die moesten we vervangen. Nu is het LED, dat automatisch uitgaat na een reservering. We kijken steeds wat we nog meer kunnen doen.
‘We scheiden zoveel mogelijk afval. Plastic, papier, glas, frituurvet. Wist je dat voor frituurvet als vereniging geld krijgt? Zelfs oude tennisballen zamelen we in voor het goede doel. Die gaan naar een bedrijf dat er nieuwe spullen van maakt. En met de opbrengst een toernooi organiseert voor kinderen met een beperking.
Spullen die we niet meer gebruiken, krijgen een nieuwe bestemming via de Weggeefhoek op Facebook. Oude sportkleding gaat naar De Blije Gift. En we hebben een kast waar mensen tweedehands boeken ruilen.’
‘Begin klein. Vaak denken we bij duurzaamheid meteen aan grote dingen als warmtepompen. Maar er zijn zoveel kleine dingen die je meteen kunt doen. Ga eens samen zitten en kijk om je heen wat je anders kunt doen.
‘Bij ons drink je koffie uit kopjes en we gebruiken borden van keramiek. Wij zetten ongeveer 10.000 kopjes koffie in een jaar. Dat scheelt in 8 jaar dus 80.000 plastic bekertjes. Laat je niet tegenhouden als mensen zeggen ‘Dat wordt niks.’ Probeer het gewoon. En werkt het niet? Dan verzin je wat anders.’
‘Trots vind ik geen goed woord, want eigenlijk vind ik het normaal om aan duurzaamheid te denken. Dat doen we bij elke investering hier op de club. Nu bijvoorbeeld bij de nieuwe buitenbankjes, van gerecycled plastic.
Ik ben wel trots op al die leden die dit soort dingen uitzoeken en uitvoeren. Een lid zoekt bijvoorbeeld altijd het plastic uit om het verder te scheiden. En zijn zoon van 17 helpt daar intussen ook bij. Ik vind het mooi dat leden mij altijd weten te vinden met tips en ideeën. Dat is wel belangrijk: dat je altijd uitstraalt dat je openstaat voor duurzame plannen.’
‘Het energiezuinig maken van het clubgebouw. Dat is van de gemeente, net als de grond. We zijn er nu al een tijd mee bezig en we zetten door.
We starten hier nu ook met een energiecommissie, die nadenkt over energie besparen. Op een vereniging moet iedereen iets doen. Sommige mensen vinden dit leuker vinden dan achter de bar staan. Ik laat mensen graag doen waar ze goed in zijn.’
Zet jij net als TC Krimpen een duurzame stap? Van klein tot groot, elke stap telt mee. Deel jouw verhaal met ons!
Misschien vind je dit ook interessant