Huiseigenaar
Energie
3 mannen leggen zonnepanelen.

Subsidie: samen zonnepanelen leggen

Let op: de subsidiepot is bijna leeg. Wacht dus niet te lang als je een aanvraag wil doen. 

In Krimpen aan den IJssel willen we graag zoveel mogelijk groene stroom opwekken en gebruiken. Daarom krijgen inwoners met een koophuis subsidie van de gemeente. Als ze samen met iemand in de buurt zonnepanelen (laten) leggen.

Waar is deze subsidie voor?

Via de regeling ‘Collectieve aanschaf en plaatsing zonnepanelen’ kun je subsidie krijgen voor het kopen en installeren van zonnepanelen in Krimpen aan den IJssel.

Hoeveel subsidie krijg ik?

Elke aanvrager krijgt maximaal €500,- inclusief btw voor de aankoop en het installeren van zonnepanelen. Lees altijd de subsidieregeling én de voorwaarden goed door voor je de subsidie aanvraagt.

Voor wie is deze subsidie?

Voor eigenaren van een koophuis in Krimpen aan den IJssel. Je kunt alleen subsidie aanvragen voor het huis waar je zelf in woont.

Je krijgt alleen subsidie als je samen met iemand in de buurt zonnepanelen legt of laat leggen. Alle aanvragers moeten binnen een straal van 300 meter wonen. Dat meten we met Google Maps.

Let op: ga je verhuizen naar of binnen Krimpen en wilt je een aanvraag doen voor jouw nieuwe huis? Neem dan contact op via duurzaamwonenenwerken@krimpenaandenijssel.nl.

Waarom samen?

Samen zonnepanelen leggen heeft meer effect. Zo zijn we sneller bij ons doel van 32.000 zonnepanelen in Krimpen in 2024. Zoals staat in de Duurzaamheidsagenda 2021-2024.

Moeten we de subsidie ook samen aanvragen?

Je doet allebei apart een subsidieaanvraag. Daarbij vragen we om een lijst met de deelnemers. We kunnen pas aan de slag met de subsidie als alle aanvragen binnen zijn.

Wanneer kan ik de subsidie aanvragen?

Je kunt subsidie aanvragen voor aanschaf en/of plaatsing zonnepanelen als de datum van je laatste factuur maximaal 2 maanden geleden is.

Kan ik ook vooraf al subsidie krijgen?

Je kunt ook een deel van de subsidie vooraf krijgen. Zodat je daarmee bijvoorbeeld een aanbetaling kunt doen. Je krijgt dan 80% van het subsidiebedrag vooraf. En 20% nadat de zonnepanelen geplaatst zijn. 

Let op: als je vooraf subsidie aanvraagt, mag je nog geen aankoop gedaan hebben. Daarom vragen we je om een geldige, maar ongetekende offerte mee te sturen met je aanvraag. Heb je de offerte al getekend? Dan kun je alleen nog achteraf subsidie aanvragen. Als de zonnepanelen al geplaatst zijn. Je krijgt dan het hele subsidiebedrag in één keer.  

Wat zijn de voorwaarden om deze subsidie aan te vragen?

  1. Voor het aanvragen van de subsidie gebruikt u het door het college vastgestelde aanvraagformulier. Zie bijlage A in de subsidieregeling.
  2. Het maximaal aan te vragen bedrag is eenmalig €500,- inclusief btw per woning.
  3. U krijgt alleen subsidie voor een huis waar u eigenaar van bent en waar u zelf woont.
  4. U kunt alleen subsidie aanvragen voor de aanschaf en/of plaatsing van zonnepanelen als de datum van uw laatste factuur maximaal 2 maanden geleden is.
  5. Het ondertekenen van een offerte of begroting zien we als het doen van een aankoop. Wilt u vooraf subsidie krijgen voor een aankoop en werkzaamheden? Dan levert u een geldige, niet-ondertekende offerte aan.
  6. Het gaat om het kopen en de plaatsing van minstens 5 zonnepanelen per woning.
  7. De subsidie is alleen bedoeld voor het kopen en het plaatsen van zonnepanelen op meer dan 1 woning. De woningen liggen allemaal binnen een straal van 300 meter.
  8. Ontwerp, plaatsing en onderhoud van de zonnepanelen worden goed en zorgvuldig uitgevoerd.
  9. De zonnepanelen zijn gekocht bij hetzelfde bedrijf.
  10. U kunt geen subsidie krijgen voor reparatie of herstel.
  11. Doet u werkzaamheden of aankopen doet voor het college over de aanvraag beslist? Dan is dat op eigen risico van de aanvrager.
  12. De werkzaamheden starten binnen 13 weken* na het verlenen van de subsidie. Tenzij dat volgens het college niet haalbaar blijkt.
    *Door de huidige leveringstijden gaan we soepel om met deze periode.

Waar kan ik de subsidie aanvragen?

Je doet de aanvraag in het online loket van gemeente Krimpen aan den IJssel. Daar log je in met je DigiD.

Wat moet ik meesturen met mijn aanvraag?

Dat staat in het online aanvraagformulier. Heb je een document nog niet bij de hand? Je kunt de aanvraag tussentijds opslaan. En er op een later moment mee verdergaan.  Er staat ook een lijst van alle documenten in de subsidieregeling.

Kan ik hulp krijgen bij het doen van mijn aanvraag?

Heb je hulp nodig bij het invullen van het online aanvraagformulier? Daar kunnen vrijwilligers je mee helpen tijdens het spreekuur van KrimpenWijzer. Zorg dat je alle documenten meeneemt.

Hoe lang duurt het voor ik de subsidie krijg?

Als je de subsidie online aanvraagt, krijg je meteen een ontvangstbevestiging per mail. Daarin staat ook je dossiernummer.

Binnen 8 weken nemen we een besluit over jouw subsidieaanvraag. Die periode mogen we 1 keer verlengen met 13 weken. De beslisperiode gaat pas in als jouw aanvraag compleet is.

Is je aanvraag goedgekeurd? Dan krijg je van ons het besluit. Met daarin het bedrag en de voorwaarden.

Subsidie voor nog uit te voeren maatregelen

Vraag je subsidie aan voor aankopen of maatregelen die nog moeten worden uitgevoerd? Dan krijg je 80% van het subsidiebedrag op je rekening. De laatste 20% krijg je als de maatregelen zijn uitgevoerd. Heb je alle bewijsstukken ingeleverd? Dan staat het bedrag binnen 6 weken op je bankrekening.

Subsidie voor uitgevoerde maatregelen

Na het besluit krijg je het hele subsidiebedrag in 1 keer op je bankrekening.

Ik heb een vraag

Vind je iets onduidelijk of heb je een vraag? Neem voor je jouw aanvraag doet contact op met duurzaamwonenenwerken@krimpenaandenijssel.nl of bel 14 0180. Zo voorkom je dat er iets misgaat met je aanvraag. 

Belangrijke documenten