Huiseigenaar
Energie
Subsidie elektrisch koken

Subsidie elektrisch koken

De subsidiepot voor het jaar 2023 is leeg. Je kunt vanaf 1 januari 2024 weer een aanvraag doen, met 2 maanden terugwerkende kracht. 

In Krimpen aan den IJssel willen we in 2050 geen aardgas meer gebruiken voor koken en stoken. Net als in de rest van Nederland. Elektrisch koken is een slimme eerste stap om minder aardgas te gebruiken. Daarom geeft de gemeente Krimpen aan den IJssel tot €500,- subsidie (inclusief btw) voor de overstap naar elektrisch koken.

Waar is deze subsidie voor?

Via de regeling ‘Elektrisch koken’ kunt je subsidie krijgen. Voor het kopen en installeren van een inductiekookplaat of keramische kookplaat of fornuis. Het laten aanpassen van de meterkast door een installateur. En het afsluiten van de gasleiding in de keuken door een installateur.

Hoeveel subsidie krijg ik?

Je krijgt eenmalig maximaal €500,- inclusief btw. Lees altijd de subsidieregeling én de voorwaarden goed door voor je de subsidie aanvraagt.

Voor wie is deze subsidie?

Voor eigenaren van een koophuis in Krimpen aan den IJssel. Je kunt alleen subsidie aanvragen voor het huis waar je zelf in woont.

Let op: ga je verhuizen naar of binnen Krimpen en wil je een aanvraag doen voor jouw nieuwe huis? Neem dan contact op via duurzaamwonenenwerken@krimpenaandenijssel.nl.

Wanneer kan ik de subsidie aanvragen?

Je kunt subsidie aanvragen voor jouw elektrische kookplaat of werkzaamheden als de laatste factuur niet ouder dan maximaal 2 maanden is. Let op: het gaat niet om de datum van plaatsing of werkzaamheden, maar de datum van jouw laatste factuur.

Kan ik ook vooraf al subsidie krijgen?

Je kunt ook een deel van de subsidie vooraf krijgen. Zodat je daarmee bijvoorbeeld een aanbetaling kunt doen. Je krijgt dan 80% van het subsidiebedrag vooraf. En 20% nadat de kookplaat gekocht en geïnstalleerd is.

Let op: als je vooraf subsidie aanvraagt, mag je nog geen aankoop gedaan hebben. Daarom vragen we je om een geldige, maar ongetekende offerte mee te sturen met de aanvraag. Heb je de offerte al getekend? Dan kun je alleen nog achteraf subsidie aanvragen. Als de kookplaat of het fornuis al geplaatst is. Je krijgt dan het hele subsidiebedrag in één keer.

Wat zijn de voorwaarden om deze subsidie aan te vragen?

 1. Het maximaal aan te vragen bedrag is eenmalig €500,- inclusief btw per woning.
 2. U krijgt alleen subsidie voor een huis waar u eigenaar van bent en waar u zelf woont.
 3. U kunt alleen subsidie aanvragen voor de aanschaf van de elektrische kookplaat of werkzaamheden als de datum van de laatste factuur maximaal 2 maanden geleden is.
 4. Het ondertekenen van een offerte of begroting zien we als het doen van een aankoop. Wilt u vooraf subsidie krijgen voor een aankoop en werkzaamheden? Dan levert u een geldige, niet-ondertekende offerte aan.
 5. Het gaat om het kopen van een volledig elektrische kookplaat of volledig elektrisch fornuis.
 6. Het gaat om de technische installatie van de volledig elektrische kookplaat of het volledig elektrische fornuis op het woonadres van de aanvrager.
 7. Het gaat om de aanpassing van de meterkast, zodat het fornuis of de kookplaat goed en veilig werkt op het woonadres van de aanvrager. Advies: laat dit doen door een erkende installateur met kvk-nummer.
 8. Het gaat om het afsluiten van de gasleiding in de keuken op het woonadres van de aanvrager. Advies: laat dit doen door een erkende installateur met kvk-nummer.
 9. Doet u aankopen of werkzaamheden voor het college over de aanvraag beslist? Dan is dat op eigen risico van de aanvrager.
 10. De werkzaamheden starten binnen 13 weken* na het verlenen van de subsidie. Tenzij dat volgens het college niet haalbaar blijkt.
  *Door de huidige leveringstijden gaan we soepel om met deze periode.

Waar kan ik de subsidie aanvragen?

Op dit moment is de subsidiepot leeg. Je kunt vanaf 1 januari 2024 deze subsidie weer aanvragen, met 2 maanden terugwerkende kracht. We kijken hierbij naar de datum van de laatste factuur. Is de factuurdatum bijvoorbeeld 18 november? Dan kun je tot en met 18 januari de subsidieaanvraag doen.

Je doet de aanvraag in het e-loket van de gemeente. Daar log je in met je DigiD. De link naar het aanvraagformulier vind je hier weer op 1 januari 2024.

Wat moet ik meesturen met mijn aanvraag?

Dat staat in het online aanvraagformulier. Heb je een document nog niet bij de hand? Je kunt de aanvraag tussentijds opslaan. En er op een later moment mee verdergaan.  Er staat ook een lijst van alle documenten in de subsidieregeling.

Kan ik hulp krijgen bij het doen van mijn aanvraag?

Heb je hulp nodig bij het invullen van het online aanvraagformulier? Daar kunnen de vrijwilligers van de formulierenhulp je mee helpen.

Hoe lang duurt het voor ik de subsidie krijg?

Als je de subsidie online aanvraagt, krijg je meteen een ontvangstbevestiging per mail. Daarin staat ook je dossiernummer.

Binnen 8 weken nemen we een besluit over uw subsidieaanvraag. Die periode mogen we 1 keer verlengen met 13 weken. De beslisperiode gaat pas in als uw aanvraag compleet is.

Is uw aanvraag goedgekeurd? Dan krijg ke van ons het besluit. Met daarin het bedrag en de voorwaarden.

Subsidie voor nog uit te voeren maatregelen

Vraag je subsidie aan voor aankopen of maatregelen die nog moeten worden uitgevoerd? Dan krijg je 80% van het subsidiebedrag op je rekening. De laatste 20% krijg je als de maatregelen zijn uitgevoerd. Heb je alle bewijsstukken ingeleverd? Dan staat het bedrag binnen 6 weken op je bankrekening.

Subsidie voor uitgevoerde maatregelen

Na het besluit krijg je het hele subsidiebedrag in 1 keer op je bankrekening.

Ik heb een vraag

Vind je iets onduidelijk of heb je een vraag? Neem voor je jouw aanvraag doet contact op met duurzaamwonenenwerken@krimpenaandenijssel.nl of bel 14 0180. Zo voorkom je dat er iets misgaat met je aanvraag. 

Belangrijke documenten