Huiseigenaar
Huurder
Circulair
Zo betaal jij niets extra voor verpakkingen

Zo betaal jij niets extra voor verpakkingen

Sinds 1 juli 2023 betaal je in veel gevallen extra voor plastic wegwerpverpakkingen. Dit zijn Europese regels om te zorgen dat we minder afval veroorzaken. Wil jij niet extra betalen? Met deze slimme tips voorkom je extra kosten voor wegwerpverpakkingen.

Aan betalen voor een plastic tasje zijn we intussen helemaal gewend. Daardoor nemen we in Nederland nu veel vaker een eigen tas mee. En dat scheelt veel afval! Ook met ander wegwerpplastic gaat dat vast en zeker lukken. Want extra betalen voor een verpakking is natuurlijk zonde.

Het is belangrijk dat we minder wegwerpplastic gebruiken

Eigenlijk is het heel gek dat we bekers, bakjes en tasjes maken die we maar een paar minuten gebruiken. En die we daarna in de prullenbak gooien. Of erger nog: op straat.

  • Het maken van dat soort plastic spullen kost veel energie en grondstoffen. Zoals aardolie, waar we niet oneindig veel van hebben.
  • Ook recyclen kost veel energie en geld.
  • Plastic kun je niet oneindig recyclen. Na een aantal keer lukt dat niet meer.
  • Áls recyclen sowieso al lukt. Een kartonnen beker met een plastic laagje hoort bijvoorbeeld bij het restafval. En dat verbranden we dus.

Zo bespaar je afval én geld

Eigen beker en drinkfles. Die kun je eindeloos opnieuw vullen. En zeg nou zelf: het drink toch veel lekkerder dan uit wegwerpplastic.

Met een bakje naar de snackbar. Friet halen in je eigen pan, ken jij dat nog van vroeger? Zo wordt ouderwets vanzelf weer hip.

Bestek in je tas. Een klein besteksetje neemt weinig ruimte in. Met een zogenaamde spork heb je zelfs een mes, vork en lepel in 1.

Kies voor statiegeld. Bedrijven zijn verplicht om een herbruikbaar alternatief met statiegeld te bieden. Kies voor zo’n beker en lever hem netjes in. Dan kost het je niks extra’s.