Huiseigenaar
Huurder
Klimaat
Meisje met een bril geeft met een gieter water aan de planten in de tuin.

Wijs met water in je tuin

Hoe help jij je tuinplanten de zomer door? Slim watergeven doe je zo!

Neem een regenton

Zo vang je gratis water op als het regent. Dat je gebruikt om water te geven in droge tijden. Ook heel handig voor je kamerplanten.

Geef je planten ‘s avonds water

Of in de ochtend, dat kan ook. In elk geval als de zon niet op je tuin staat. Dan verdampt een deel van het water meteen. Zonde! Ook kunnen natte planten in de zon verbranden.

Slap in de zon? Kijk het nog even aan!

Hangen de blaadjes van je planten slap op een hete dag? Dat is niet zo erg. Pas als ze ‘s avonds, als het koeler is, nog steeds slap hangen, is watergeven nodig.

Liever gieten dan sproeien

Zo geef je precies genoeg water. De planten die er slapjes bij staan, krijgen een beetje meer. De andere niks of minder. Als je de hele tuin sproeit, krijgt elke plant hetzelfde. Terwijl dat meestal niet nodig is.

Maak je planten niet lui

Geef je planten eens wat minder water. Ze gaan er vanzelf naar op zoek, door hun wortels te laten groeien. En sterke, grote wortels zijn belangrijk voor een plant. Als je te vaak water geeft, worden je platen eigenlijk een beetje lui.

Leg een wadi aan voor regenwater aan

Een wadi is een soort greppel of geul waarin je water opvangt. Zodat het langzaam de grond in kan lopen. Weinig water is namelijk niet goed voor je grond en planten, maar teveel ook niet.

Steenbreek legt uit hoe je een wadi in je eigen tuin aanlegt.