Huiseigenaar
Huurder
Klimaat

Tuinieren in potten en bakken

Op een balkon of in een kleine tuin is tuinieren in potten vaak een goed idee. Hoe zorg je dat jouw pottentuin het goed doet?

Voordelen van tuinieren in potten

  • Zo kun je ook tuinieren op een balkon. Een groen balkon is hartstikke gezellig en blijft koeler op hete dagen.
  • Kleine tuin? Potten maken het flexibel. Je verplaatst ze makkelijk naar de schaduw als je zelf in de zon wilt zitten.
  • Potten geven overzicht. In een pot weet je precies waar wat staat. En zie je beter of het jouw klaprozen zijn die opkomen. Of toch een zaadje dat aan is komen waaien.

Insecten zullen blij zijn met bloeiende planten in pot. Kleine dieren als egels hebben weer minder aan een pottentuin. Die scharrelen graag door het groen.

Heb je de mogelijkheid? Zet dan ook wat vaste planten in de grond. Dat helpt ook tegen wateroverlast. Want tussen tegels loopt regen moeilijk weg.

Hier moet je op letten bij een pottentuin

Terug naar de pottentuin. Er zijn wel een paar dingen om op te letten als je tuiniert in potten of bakken. Met deze tips wordt jouw pottentuintje een succes.

Zorg voor goede grond

Een plant haalt voedingsstoffen uit de grond. Niet elke plant heeft hetzelfde nodig. De ene houdt van vette klei, de andere van zanderige grond. Maar met universele potgrond kom je vaak al een eind. Wel regelmatig even verversen of plantenvoeding bijgeven. Zo heeft je plant genoeg voedsel om te groeien.

Extra tip: koop potgrond zonder turf. Bij het afgraven van turf komt namelijk heel veel CO2 vrij.

Maak gaten in de pot

Zo kan regenwater weglopen. In een dichte pot gaan plantenwortels snel rotten. In veel potten kun je gewoon een gat in de bodem boren. Is het gat juist te groot? Leg dan een paar potscherven op de bodem. Dan loopt het water langzamer weg.

Vul een pot met scherven om water langzamer weg te laten lopen.

Verpot op tijd

Doen je planten het goed? Dan heb je kans dat ze uit hun pot groeien. Controleer regelmatig of je planten toe zijn aan een grotere pot. Als de wortels tegen de randen van de pot groeien, is het hoog tijd voor een verhuizing.

Kies voor tweedehands potten

Niets steeds alles nieuw kopen is wel zo duurzaam. In de kringloop, in Facebookgroepen en Marktplaats staan vaak potten voor een prikkie. Ook bij een plantenbieb staan soms potten om te ruilen.