Huiseigenaar
VvE
Energie

Natuurvriendelijk isoleren van de spouwmuur

Het isoleren van je spouw – de ruimte tussen je binnen- en buitenmuur – kan veel energie besparen. Alleen is je spouw ook de schuilplaats van kwetsbare diersoorten, zoals vleermuizen. Om die te beschermen, is alleen natuurvriendelijk isoleren toegestaan. Zo zit dat!

Bij deze manier van isoleren komen dieren niet in gevaar. Je moet dit laten doen door een gecertificeerd bedrijf. Zo’n bedrijf vind je op natuurvriendelijkisoleren.nl/woningeigenaar.

Zo werkt natuurvriendelijk isoleren

Het bedrijf:

  • isoleert alleen buiten het broedseizoen en de tijd van de winterslaap;
  • controleert of de spouw ‘natuurvrij’ is;
  • zorgt voor vervangende broedplaatsen;
  • meldt jouw woning aan in een speciale app. Er mag namelijk maar een aantal woningen in elke gemeente op deze manier geïsoleerd worden.

Dit is de enige manier waarop je de komende 3 jaar je spouw mag isoleren zonder duur ecologisch onderzoek. Het is een tijdelijke maatregel om isoleren mogelijk te maken. Zonder dat kwetsbare diersoorten in de problemen komen.

Intussen maakt de gemeente een Soortenmanagementplan

Voor het SMP doen we een uitgebreid ecologisch onderzoek voor heel Krimpen. We leggen vast welke plant- en diersoorten op welke plek in Krimpen leven. En hoe we die gaan beschermen en hun leefgebied verbeteren.

Op basis daarvan vragen we een ontheffing aan om de komende 5 – 10 jaar te mogen isoleren. Zo voorkomen we dat elke inwoner zelf een duur, ecologisch onderzoek moet doen. Dat kost namelijk al snel €5000 per huis en kost ook veel tijd.

Maak een afspraak met de energieadviseur

Wil je aan de slag met het isoleren van je huis? Maak een afspraak met de energieadviseur. Die weet alles over isoleren en kent de regels op zijn duimpje.