Huiseigenaar
Huurder
Klimaat

Een rommelige tuin is een duurzame tuin

Ben jij lui als het om tuinieren gaat? Dat is goed nieuws! Voor de natuur is het namelijk veel beter om je tuin te laten verrommelen.

Laat de herfstbladeren lekker liggen

  • Egels en andere kleine dieren schuilen en slapen erin.
  • Een laag bladeren beschermt de plantenwortels tegen de kou.
  • Ze vergaan vanzelf en geven voedingsstoffen af aan de bodem.

Vind je de bladeren overal iets te rommelig? Veeg ze dan tussen de planten. Als er in de lente nog veel blad over is, kun je het altijd nog opvegen. Gooi het dan in de GFT+E bak. Dan wordt er compost van gemaakt.

Maak je tuin níet winterklaar

Laat de kale planten en stengels nog een tijdje staan. Die zijn een goede schuilplek voor kleine beestjes. Als de planten in de lente weer groen krijgen, is het nog prima op tijd om ze af te knippen.

Laat onkruid (even) staan

Onkruid bestaat niet, hoor je wel eens. Toch zijn er planten die je misschien liever niet in je tuin wilt. Omdat ze zo hard groeien dat andere planten geen kans krijgen, bijvoorbeeld.

Toch is het ook leuk om je in je tuin te laten verrassen door wat er vanzelf groeit. Gebruik een app om te kijken met welke plant je te maken hebt. Lees erover en bedenk dan of hij eruit moet of welkom is.

Gaten in de schutting

Een egel loopt zo 3 tot 5 kilometer in een nacht, dus die heeft niet genoeg aan jouw tuin alleen om te jagen op slakken. Zorg dat ze jouw tuin in en uit kunnen door gaten in de schutting. Nog beter: vervang een schutting door een heg. Daar wonen ook mussen en andere vogels in. Gezellig!