Huiseigenaar
Huurder
Circulair
Persoon doet appels in een herbruikbaar zakje.

Afval besparen? Met deze 6 tips lukt het

Afval scheiden? Minder afval veroorzaken is nóg duurzamer. Met deze tips lukt het jou ook.

Tip 1: gebruik je eigen waterfles.

Nederlands kraanwater is lekker en gezond. Neem dus je eigen drinkfles mee, die je steeds opnieuw vult. Dat is veel goedkoper dan water kopen in een fles. Je bespaart zo veel plastic. En ook nog brandstof, omdat water in plastic flessen ook met vrachtwagens vervoerd wordt.   

Tip 2: neem altijd een boodschappentas mee.

Een plastic tasje kopen is zonde van het geld en het milieu. Zorg dat je altijd een tasje bij je hebt voor een onverwachte boodschap. Koop je fruit of groente? Stop het los in je tas of gebruik een netje dat je steeds opnieuw kan gebruiken.

Tip 3: weg met wegwerp.

Veel dingen die verpakt zijn, kun je ook zonder verpakking kopen. Was je bijvoorbeeld met een blok zeep in plaats van met een fles douchegel. Zelfs shampoo koop je tegenwoordig op veel plekken in blokvorm. Deze ‘shampoo bars’ zijn er voor elk soort haar.

Tip 4: plak een sticker op de brievenbus.

Krijg je reclamefolders in de bus? Vaak gaan ze ongelezen de papierbak in. Met een JA-NEE-sticker op de brievenbus krijg je geen reclame meer. Haal een gratis sticker op in het raadhuis. Je kunt reclamefolders altijd online lezen. Op de website van de winkel of in de app AlleFolders op je telefoon.

Tip 5: laat kapotte spullen repareren.

Niet alleen verpakkingen zorgen voor afval. We gooien met z’n allen ook veel spullen weg. Gaat iets kapot? Kijk of je het kan repareren. Lukt het niet zelf? In het Repair Café kunnen handige mensen je helpen. Hier vind je het Repair Café:

  • De Vijverhoek (Lage Vijver 1): 1e en 3e woensdag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur.

Tip 6: verkoop spullen tweedehands.

Heb je goede spullen die je niet meer nodig hebt? Verkoop ze dan! Jouw oude spullen kan een ander vaak nog goed gebruiken. Je spullen weggeven kan natuurlijk ook. Weggooien is in elk geval zonde.