In Nederland willen we in 2050 geen aardgas meer gebruiken voor koken en stoken. Bij het verbranden van aardgas komt namelijk CO₂ vrij, dat zorgt dat de aarde opwarmt. Daarom zijn we ook in Krimpen op weg naar aardgasvrij. Geen makkelijke klus. Maar ook jij kan nu al een stap zetten. Je huis aardgasvrij maken begint bij energie besparen en isoleren. Daarna is duurzaam verwarmen de volgende stap.
Hoe wordt Krimpen aardgasvrij? Daarvoor is er een eerste plan: de transitievisie warmte (TWV). Daarin staat per buurt wat het meest logische alternatief voor verwarmen met aardgas is. Ontdek hier wat dat voor jouw buurt betekent. Natuurlijk hoef je niet te wachten. Je kunt nu al aan de slag met het aardgasvrij maken van je huis.
In plaats van je huis te verwarmen met aardgas, kun je dat doen met elektriciteit. Het verschilt per huis of het daar al klaar voor is. En wat de beste oplossing voor elektrisch verwarmen is in jouw situatie. Laat je daarom altijd goed adviseren. In Krimpen werken samen deze onafhankelijke energieloketten: het Regionaal Energieloket en de WoonWijzerWinkel. Daar kun je terecht met je vragen.
Een elektrische warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Het binnendeel heeft ongeveer de maat van een koelkast. En er is ook altijd een buitendeel (buiten-unit) nodig. Een elektrische warmtepomp werkt alleen efficiënt in een goed geïsoleerd huis.
Een hybride warmtepomp werkt samen met je CV-ketel. De pomp haalt warmte uit de buitenlucht en verwarmt je huis elektrisch. Alleen als het heel koud is, springt de CV-ketel bij om op gas te verwarmen. Zo bespaar je veel aardgas en dus CO₂. Het is belangrijk om je huis eerste goed te isoleren.
Een airco kennen we vooral als koeling. Maar een airco is eigenlijk een kleine, elektrische warmtepomp. Waarmee je 1 ruimte kunt koelen óf verwarmen. Een moderne, efficiënte airco kan soms een oplossing zijn als er geen ruimte is voor een warmtepomp. Elke airco heeft een eigen buiten-unit. Daar moet dus wel plek voor zijn.
Een infraroodpaneel verwarmt met infraroodstraling. Dat verwarmt jou en niet de lucht om je heen. Dat is efficiënt. Maar werkt dus alleen als je niet teveel beweegt. Daarom zijn infraroodpanelen eerder geschikt als bijverwarming. En niet als hoofdverwarming voor je hele huis. In de badkamer, boven de bank of onder je bureau kan zo’n paneel bijvoorbeeld werken.
Ben je aangesloten op een warmtenet? Dan wordt jouw huis verwarmt met restwarmte van een andere plek. Bijvoorbeeld een bedrijf. In Krimpen onderzoeken we de kansen voor warmtenetten. Maar voor het verwarmen van woningen lijken er niet veel mogelijkheden.