Huiseigenaar
Huurder
Zo werkt het prijsplafond

Zo werkt het prijsplafond

Om energie betaalbaar te houden geldt in 2023 een maximumprijs voor energie. Tot aan een bepaald verbruik. Dat noemen we het prijsplafond. Wil je weten hoe dat precies werkt? We leggen het je uit.

Het prijsplafond geldt van 1 januari tot en met 31 december 2023

Het is een tijdelijke maatregel waarbij de Rijksoverheid een maximumprijs heeft vastgesteld voor een deel van jouw energieverbruik. Heb jij een hoger energietarief dan het prijsplafond? Dan betaalt de overheid tot aan een bepaald energieverbruik het verschil aan jouw energieleverancier.

Dit zijn de tarieven van het prijsplafond

 • Gas: €1,45 per kubieke meter (m³)
 • Elektriciteit: €0,40 per kilowattuur (kWh)
 • Stadswarmte: €47,38 per gigajoule (GJ)

Dit zijn de maximale prijzen die je betaalt voor de energie die onder het prijsplafond valt. Dat is inclusief energiebelasting en btw. Daarnaast betaal je voor energie nog vaste leveringskosten per dag. Die kosten veranderen niet, hoe veel of weinig energie je ook gebruikt. Hoe hoog die vaste kosten zijn, lees je in je energiecontract.  

Het prijsplafond geldt alleen als jouw eigen energietarieven hoger liggen

Heb jij een contract met lagere energietarieven? Dan betaal je gewoon de prijs die in je contract staat.

Je hoeft zelf niets te doen om het lagere tarief te gaan betalen

Jouw energieleverancier zorgt dat je de juiste prijs betaalt. Met hen kun je ook afspraken maken over het eventueel verlagen van je maandelijkse voorschot. Heb je een slimme meter? Dan kun je je energieverbruik per dag op hun website bekijken.

Aan het prijsplafond zit een maximaal verbruik

 • 1200 m³ gas
 • 2900 kWh elektriciteit
 • 37 GJ warmte

Voor dit deel van je energie betaal je de maximale prijs. Gebruik je meer energie? Dan betaal je voor de rest van je energie het tarief van jouw energiecontract. Het is dus slim om te proberen onder het maximale verbruik te blijven.

Voor de meeste huishoudens zijn er 2 meetmomenten

Het prijsplafond geldt voor heel 2023. Maar de meeste mensen krijgen ergens in de loop van het jaar hun jaarlijkse energierekening. Die datum is voor iedereen anders. Om het prijsplafond te kunnen verrekenen met jouw energierekening, wordt het maximale verbruik over 2 periodes verdeeld:

 • 1 januari tot de datum van je jaarlijkse energierekening;
 • de datum van je jaarlijkse energierekening tot 31 december.

Om de verdeling te maken, is het maximale verbruik verdeeld over de 365 dagen per jaar. Omdat je in de winter gemiddeld meer verbruikt dan in de zomer is de verdeling niet op elke dag hetzelfde. 

Zo bereken je of je onder het maximale verbruik blijft

Wil je snel berekenen hoeveel energie jij kunt verbruiken per deel van het jaar? Milieu Centraal maakte een handig rekenhulpje voor het prijsplafond. Ook je energieleverancier kan je vertellen of je voor een bepaalde periode onder het maximale verbruik van het prijsplafond blijft.

Let op: energie die je niet gebruikt in periode 1, kun je niet meenemen naar periode 2.

Die 2 periodes maken voor de meeste huishoudens niet uit

Zeker als je ruim onder het maximale verbruik blijft, maken die 2 delen geen verschil. Als je verbruik door het jaar heen erg afwijkt van het gemiddelde, kun je het wel merken. Als je juist in de zomer heel veel energie verbruikt, bijvoorbeeld doordat je een airco gebruikt.

Het prijsplafond geldt voor iedereen met een kleine aansluiting

Dit is een kleine verbruiksaansluiting:

 • Elektriciteit: een aansluiting met een grootte van maximaal 3×80 Ampère. De meeste huishoudens hebben 1×35 of 3×25 Ampère.
 • Gas: een gaslaansluiting tot type G25. De meeste huishoudens hebben type G4 of G6.

Is jouw huur inclusief energiekosten? Dan wordt het prijsplafond verrekend met degene die het energiecontract betaalt.

Deel jij met meer huishoudens 1 energieaansluiting?

Dat noemen we ook wel ‘blokverwarming’. Het is dan moeilijk om per huishouden het energieverbruik te meten. Daarom krijg jij in plaats van het prijsplafond een vast bedrag terug om je energie mee te betalen. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van je huis. Dit bedrag krijg je voor het 1e halfjaar van 2023:

 • Zelfstandige wooneenheden (zoals een appartement) met blokgas of blokwarmte: €786,45
 • Zelfstandige wooneenheden met blokelektriciteit: €351,13
 • Onzelfstandige wooneenheden (zoals een studentenkamer of een woonzorginitiatief) met blokgas of blokwarmte: €329,28
 • Onzelfstandige wooneenheden met blokelektriciteit: €147,63

Heb je blokgas/blokwarmte én blokelektriciteit? Dan kun je de bedragen bij elkaar optellen.

Ook in het 2e halfjaar van 2023 kun je een bedrag verwachten. De hoogte staat nog niet vast. Dat hangt af van hoe hoog of laag de energieprijzen worden.

Ook in 2023 kun je overstappen van energiecontract

Loopt je vaste contract af? Dan kun je een nieuw energiecontract afsluiten. Daarbij is het goed om te bedenken dat het prijsplafond een tijdelijke maatregel is. Die eind 2023 stopt. Heb je een variabel contract? Dan kun je op elk moment je contract opzeggen en een nieuw contract afsluiten.

Het prijsplafond is een maatregel van de Rijksoverheid

Op de website van de Rijksoverheid staan veelgestelde vragen over het prijsplafond. Ook jouw energieleverancier kan je meer vertellen over wat het prijsplafond betekent voor jouw energierekening.